Jeroen Veltman (36) van het ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) is één van de 35 radiologen van de grootste maatschap van ons land; MRON (Maatschap Radiologie Oost-Nederland). Hij specialiseerde zich in de prostaatdiagnostiek en ging daarvoor in de leer bij Prof. Dr. Jelle Barentsz van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Veltman: ‘De theorie is de basis, maar verder gaat het om het lezen en interpreteren van scans , heel veel scans, want iedere patiënt is anders’.
Radioloog Jeroen Veltman bekijkt een MRI scan van de borst van een vrouw. Veltman, opgeleid in het UMC St. Radboud in Nijmegen en gepromoveerd op MRI mammadiagnostiek, heeft al duizenden van deze scans voorbij zien komen en beoordeeld. Eind maart krijgt hij er een superspecialisatie bij en dat is de prostaatdiagnostiek. Jeroen Veltman: ,,De basiskennis had ik hier al voor in huis, maar we gaan nu de prostaat MRI volgens de richtlijnen, protocol en verslaglegging van Prof. Dr. Jelle Barentsz van het UMC St. Radboud uitvoeren. Hij geniet wereldfaam op het gebied van de MRI diagnostiek.
Mijn collega radioloog Huib van Hout en ik zijn hiervoor een paar weken in de leer geweest bij de radiologie afdeling van het UMC St. Radboud om te leren volgens deze protocollen te werken. Hierbij ging het niet om basisprotocollen, maar juist om de fijne kneepjes van het vak. Met de nieuwste MRI-technieken bekeken we een paar honderd casussen. Je leert anders te kijken. De ene radioloog heeft een andere manier van door de protocollen te gaan dan de andere, maar ze hebben dezelfde eindconclusie. Van de vijf patiënten is er altijd wel één die niet in een protocol past en alleen door heel veel ‘plaatjes’ te lezen en daarvan te leren, word je beter. Het gaat om vragen als; hoe interpreteer je een bepaald klein vlekje, gaan we over tot het nemen van biopten of niet? Jelle Barentsz heeft een schat aan ervaring waaruit wij kunnen putten. Ook de laboranten zijn afgereisd naar Nijmegen om daar te leren volgens dit systeem te werken. Het is belangrijk dat er uniformiteit is; er mag geen zwakke schakel zijn.’’
Samenwerking radiologie in Twente
Eind vorig jaar besloten de 35 radiologen van de Twentse ziekenhuizen ZGT, MST en het Winterswijkse SKB samen te gaan. Eén van de voordelen van deze nieuwe maatschap is het verdelen van specialisaties waardoor je kwalitatief een belangrijke slag slaat. Veltman: ,,Door het grote aantal radiologen dat bij de fusie betrokken is, kun je heel goed specialiseren en dus de diepte ingaan. Waar vroeger de mensen naar een academisch ziekenhuis moesten in bijvoorbeeld Nijmegen of Groningen kunnen ze nu ook in de regio terecht. Het grote voordeel is dat er zo meer patiënten hierheen komen waardoor je meer ervaring krijgt en er expertise ontstaat, en dus meer kwaliteit. We kunnen ze zo nodig ook nog aan het Radboud in Nijmegen laten zien als we over een bepaalde casus willen overleggen.’’
Het vak
Veltman, opgeleid in het UMC St. Radboud in Nijmegen verkoos bewust de maatschapstructuur van ZGT boven het academische ziekenhuis. ,,Ik hou van het werken in een maatschap, juist de praktische invulling geeft mij voldoening. Wetenschap hoort daar zeker bij, maar primair staat de patiëntenzorg. Ik ben afgestudeerd op algemene radiologie en mijn promotie- onderzoek ging over MRI van de borst. Het vak van radioloog is een heel divers en mooi vak. Het is zakelijker en je hebt minder patiëntencontact dan het vak van bijvoorbeeld uroloog, maar daar heb ik bewust voor gekozen. Het is een meer afstandelijkere manier van omgaan met geneeskunde. Je kunt mij midden in de nacht wakker maken en dan vragen naar een naam van een patiënt en dan weet ik zeker dat ik die niet heb onthouden, maar vraag je mij naar een bepaalde casus dan zie ik direct het plaatje voor me. Als ik op een scan zie dat er ergens een enorme tumor in de prostaat zit, kan ik dit op een zakelijke manier en met droge ogen doorgeven aan de behandelend uroloog, maar de uroloog heeft de zware taak dit de patiënt te vertellen. Die afstand vind ik prettig. ‘’
3 Tesla MRI
ZGT schafte onlangs een 3 Tesla MRI aan die staat in Hengelo. Hiermee kun je de exacte locatie en de mate van agressiviteit van de tumor bepalen. Het is een scan van topniveau. Veltman: ,,MRI krijgt een steeds grotere rol bij het vaststellen of iemand prostaatkanker heeft of niet. Ik zie voor de MRI diagnostiek in de toekomst een plaats vooraan in het behandelingstraject van prostaatkanker. Een patiënt krijgt hierdoor snel duidelijkheid en dat betekent onzekerheidsreductie. Het Radboud in Nijmegen heeft al bewezen topdiagnostiek te bedrijven als het gaat om de prostaat. Samen met het Radboud zullen we hier in Twente hetzelfde realiseren.”
Auteur: Monica Verhoek
ZGT referentiecentrum
ZGT is het eerste MR Center of Excellence (CoE) van het Prostate MR Reference Center van het UMC St. Radboud op het gebied van radiologie. Deze samenwerking is geïnitieerd door De Prostaatkliniek waarmee ZGT sinds 2011 een samenwerking heeft. Voor een optimale diagnostiek werden de prostaat MR onderzoeken (ruim 900 tot nu toe) altijd in het UMC St Radboud gedaan.
De Prostaatkliniek initieerde samen met het UMC St Radboud ziekenhuis de opleiding en aansluiting voor de radiologen van het ZGT bij het Prostate MR Reference Center van het UMC St Radboud zodat zij nu volgens dezelfde protocollen en verslaglegging werken. Voor het waarborgen van kwaliteit is er onder andere een systeem van ‘double-reading’ geïmplementeerd, waarmee vanuit het Radboud in Nijmegen, de onderzoeken van de ZGT radiologen, mede kunnen worden beoordeeld.
Het bericht ‘Plaatjes zeggen mij meer dan namen’ verscheen eerst op De Prostaatkliniek.