Harry Halmans (60), is een trouwe gast op het forum van De Prostaatkliniek. Hij probeert hier om lotgenoten te helpen. Ruim 2 jaar geleden brak er voor hem een onzekere tijd aan toen bij een routinecontrole bleek dat hij een verhoogde psa-waarde had. Pas na een MRI-scan in het Prostate Mr Center of Excellence in het UMC St Radboud in Nijmegen kreeg hij een beetje rust.
,,Zoals veel mannen laat ik al vanaf mijn 50ste jaar mijn prostaat en PSA-waarde controleren, begint psychiatrisch hulpverlener Harry Halmans. ,,Ik deed dit bij de Andros kliniek in Maastricht. Ieder jaar was de uitslag prima. Echter ongeveer 2,5 geleden was de PSA licht verhoogd, namelijk 4,6. De uroloog nam dit heel serieus en stelde een behandeling voor. Ik schrok enorm van de manier waarop hij het vertelde en was ook direct bang dat ik kanker zou hebben.
Inmiddels weet ik dat deze waarde een lichte stijging is, dat op zich niet zoveel hoeft te betekenen. De uroloog stelde voor om biopten te laten nemen bij de Andros kliniek in Arnhem omdat het in Maastricht bij Andros niet kon. Maar ik had absoluut geen zin in biopten en liet mij verwijzen naar een uroloog in Sittard. Daar werd ik door een assistent gezien en die had binnen een paar minuten maar één boodschap en dat is een afspraak maken voor biopten.
Ik vond het wat te voorbarig en vlug, misschien was de PSA maar eenmalig verhoogd geweest en wie weet was deze nu lager. Er werd over en weer gesproken en de uroloog vond mij maar eigenwijs. Uiteindelijk ging hij akkoord om de PSA nog eens te laten prikken. Maar hij wilde mij eerst nog toucheren om daarna bloed te laten prikken.
Na het weekeinde belde hij op met de mededeling dat de PSA nu 5,3 was. Ik heb het idee dat het PSA verhoogd was omdat hij mij voor het bloedprikken had getoucheerd. Misschien gaf dit een vertekend beeld van de PSA-uitslag. Ik zei tegen de uroloog dat ik over 3 maanden mijn PSA wel weer zou laten prikken. Ik ben zelf hulpverlener en misschien daarom wel een stuk mondiger dan de doorsnee patiënt.
Geen kanker
De angst voor prostaatkanker blijft Halmans bezig houden en in de weken erop staat hij er mee op en gaat ermee naar bed. Hij struint internet af en zoekt contact met urologen in Nederland en België. Hij krijgt hier en daar geruststellende reacties, maar de onzekerheid blijft. ,,Ik liet mijn PSA prikken via mijn huisarts, bij de Andros kliniek en bij de uroloog in Sittard en ik keek zelf naar het verloop. Ik weet dat het geobsedeerd klinkt, maar voor een man is de prostaat zo belangrijk en ik was gewoon bang.’’
Uiteindelijk vindt Halmans op internet de website van de toen net opgestarte Prostaatkliniek. Via de mail zoekt hij contact met radiotherapeut en directeur van De Prostaatkliniek Jos Immerzeel. ,,Een week lang mailde we heen en weer en ik denk dat hij aanvoelde dat ik heel erg ongerust was. Ik vond het fijn dat hij mij dagelijks terugmailde zelfs nog rond middernacht. Hij bood mij de mogelijkheid om een MRI scan in Nijmegen te maken waar ik dankbaar gebruik van maakte. In Nijmegen verliep het prima, de scan werd gemaakt door Prof. dr. Jelle Barentsz en een dag of 3 later belde dr Immerzeel op om te vertellen dat ik geen kanker had, maar dat de prostaat wel geïrriteerd was. Ik was er heel blij mee en er viel een last van mij af.
Dr Immerzeel adviseerde om te stoppen met PSA prikken en om 6 maanden te wachten. Ik volgde zijn advies op en na 6 maanden was de PSA weer normaal.
Forum
Mannen moeten beter worden geïnformeerd, vind ik. Je moet goed uitkijken dat je niet een medisch circuit wordt ingezogen met allerlei vervelende onderzoeken en onnodige operaties met mogelijke vervelende gevolgen. De patiënt moet de regie hebben.
Intussen zag ik op het forum van de website van de Prostaatkliniek de reacties en vragen van lotgenoten. Ik begon met reageren omdat ik zo goed kan invoelen hoe blij dat je bent als je een reactie krijgt die je verder kan helpen in deze periode van onzekerheid.
Ik begon veel over prostaatproblemen te lezen en las de reacties van de artsen op het forum. Op veel vragen kan ik prima reageren, maar vaak wacht ik eerst het antwoord van uroloog Herman Roelink, één van de specialisten op het forum, af. Het onderwerp boeit mij enorm. Voor een man is een behandeling voor prostaatkanker een ingrijpende gebeurtenis. Incontinentie en ook impotentie zijn echt vreselijke zaken die je niemand toe wenst.
De Prostaatkliniek is een heel goed initiatief omdat ze een onafhankelijk advies geven dat los staat van de behandelaar. Voor mij is het geen probleem om te reizen voor een behandeling. Je gaat immers ook het land door om naar een pretpark te gaan. En wat is nou echt belangrijk? Ik woon op 3,5 uur afstand reizen met de trein en toch zou ik indien nodig in de trein stappen om naar de poli van Dr. H. Roelink in Almelo af reizen. Een goede arts met het hart op de juiste plek is goud waard.’’
Auteur: Monica Verhoek
Het bericht Het verhaal van Harry verscheen eerst op De Prostaatkliniek.